Strokovna ekskurzija – biseri italijanske avtomobilske in motorne industrije

Študente 2. letnika programa STR in ASM obveščamo, da bo v četrtek, 6. aprila in v petek, 7. aprila 2023 organizirana strokovna ekskurzija v Italijo.

 

                

Biseri ITALIJANSKE AVTOMOBILSKE in MOTORNE INDUSTRIJE

(dirkališče Imola, ogled proizvodnje in muzej Ducati, ogled proizvodnje in muzej Lamborghini, tovarna in muzej Ferrari)

2 dni, 6. – 7. april 2023

Italija se uvršča med države z najrazvitejšo avtomobilsko industrijo z znamkami kot so FIAT, LAMBORGHINI, FERRARI in DUCATI. Vabimo vas na zanimivo strokovno ekskurzijo v Italijo, in sicer prav v „dolino avtomobilov“, kjer bomo pokukali v svet avtomobilskih velikanov LAMBORGHINI in FERRARI, obiskali znamenito tovarno motociklov DUCATI in se popeljali po svetovno znanem dirkališču v Imoli, vse skupaj pa popestrili z ogledom Bologne.

Četrtek, 6.4.2023: MARIBOR – BOLOGNA (tovarna in muzej Ducati) – SANT’ AGATA BOLOGNESE (tovarna in muzej Lamborghini)

Odhod 6. 4. 2023 ob 3:00 uri zjutraj izpred Tehniškega šolskega centra Maribor in vožnja mimo Ljubljane, Benetk in Padove do Bologne, kjer bomo v jutranjih urah obiskali muzej in tovarno svetovno znanega proizvajalca motornih koles DUCATI. DUCATI velja dandanes za največjega proizvajalca motornih koles na svetu. Po prihodu v industrijsko četrt Borgo Panigale, kjer se podjetje nahaja, bomo najprej obiskali Ducatijev muzej, kjer se bomo seznanili z zgodovino te znamenite tovarne, katere začetki so bili skromni in še niso predvidevali izdelavo motorjev; na začetku so se namreč ukvarjali z radijskimi aparati in tiskalnimi stroji in šele nato prešli na izdelavo motorjev. Podjetje je bilo že od vsega začetka ponos Italije, saj so nekateri njegovi motorji večkrat osvojili hitrostni rekord, v podjetju pa so zgradili tudi motor, ki je sodil med najmočnejše na svetu. Sledil bo ogled tovarne, kjer dejansko nastajajo dirkalni motorji Ducati. Videli bomo kako delavci sestavljajo motor od začetnega okvirja kateremu dodajo motor, sedlo, elektroniko in vse ostalo do končnega izdelka, ki ga testirajo v posebni sobi.

Sledila bo vožnja do kraja Sant’Agata Bolognese, kjer je sedež podjetja LAMBORGHINI in glavna tovarna z muzejem. Pri LAMBORGHINIJU gre za eno najbolj luksuznih avtomobilskih znamk na svetu. Tovarno je na začetku šestdesetih letu ustanovil Ferruccio Lamborghini, ki je sprva izdeloval traktorje, po sporu z Enzom Ferrarijem pa se je vrgel na proizvodnjo športnih dirkalnih avtomobilov. Lamborghinijeva tovarna avtomobilov je bila uspešna do naftne krize v sedemdesetih, nato pa je menjala več lastnikov in čeprav ta znameniti italijanski proizvajalec športnih avtomobilov danes pripada nemškemu Volkswagnu, sta sedež in glavna tovarna še zmeraj v Italiji. Znamka, ki je sicer v lasti koncerna Volkswagen in hčerinske družbe Audi, se lahko pohvali z velikim povpraševanjem. Petične stranke se očitno množično odločajo za to znamko, saj kupci zaupajo blagovni znamki in smatrajo Lamborghinijeve avtomobile za lepe in zmogljive. Lamborghini do leta 2024 načrtuje hibridne izvedbe vseh svojih modelov in prvi električni superšportnik v drugi polovici dekade. Po prihodu v Sant’Agata Bolognese si bomo pod strokovnim vodstvom vodičev ogledali proizvodnjo v LAMBORGHINIJEVI tovarni, nato pa se bomo podali na ogled muzeja LAMBORGHINI, kjer se bomo seznanili z zgodovino te zanimive avtomobilske znamke in njenim proizvodnim programom skozi čas.

Zatem se bomo vrnili v Bologno, kjer se bomo nastanili v hotelu blizu središča mesta. V hotelu bo nekaj prostega časa, da se boste lahko malce osvežili in si nekoliko odpočili pred raziskovanjem mesta. Nato se bomo podali na raziskovanje Bologne. Bologna je glavno mesto dežele Emilija-Romanja, eno najbolj razvitih mest Italije, pomembno prometno vozlišče in svetovno znano kulturno središče in velja za pravo zakladnico znanja, saj je bila v Bologni leta 1088 ustanovljena prva univerza na svetu. Zgodovinsko središče mesta z njegovimi številnimi majhnimi trgovinami in kavarnami krasijo slikovita srednjeveška arhitektura in mnoge znamenite starodavne stavbe. Kot znamenitost velja omeniti, da je bila Bologna v zgodnjem srednjem veku šesto največje evropsko mesto. Mesto pa danes slovi tudi po svoji kulinariki in odlični kuhinji, saj so prav tu nastale tri kulinarične mojstrovine – bolonjska omaka za testenine, tortelini in lazanja. Mi se bomo sprehodili po slikovitem zgodovinskem jedru mesta in si ogledali njegove najpomembnejše znamenitosti: trg Maggiore in Nettuno, cerkev sv. Petronija, stolpa I Due Torri, Trg sv. Štefana in druge. Po ogledu mesta pa bo prosto za samostojno odkrivanje mesta in večerjo v kateri izmed številnih pizzerij, gostiln in restavracij. Nočitev v hotelu.

Petek, 7.4.2023: BOLOGNA – MARANELLO (tovarna in muzej Ferrari) – IMOLA (dirkališče F1)

Drugi dan pa se bomo odpeljali v mestece Maranello, kjer sta sedež in glavna tovarna svetovno znanega proizvajalca športnih avtomobilov FERRARI. Podjetje FERRARI je leta 1929 v Modeni ustanovil Enzo Ferrari kot športno dirkalno moštvo pod okriljem podjetja Alfe Romeo. Enzo je bil tudi sam navdušen dirkač in velik ljubitelj moto športa. Med krizo tovarne Alfa Romeo se je podjetje Ferrari osamosvojilo, ubranilo pa se je tudi poznejšega poskusa prevzema s strani taistega podjetja. Leta 1948 je moštvo Ferrari prvič nastopilo na dirki formule1 z dirkalnikom 125F1 in odtlej moštvo Ferrari piše pomemben del zgodovine tega dirkaškega spektakla. Podjetje FERRARI se je sprva ukvarjalo tudi izdelavo strojnih orodij, leta 1944 pa so podjetje in sedež moštva preselili v Maranello, kraj Enzove mladosti. Še istega leta so zavezniki tovarno bombardirali, a je bila kmalu zopet obnovljena in več kot uspešno še zmeraj deluje. Po prihodu v Maranello bomo najprej obiskali muzej podjetja, v katerem si bomo ogledali vse najpomembnejše modele Ferrarijev skozi čas – od starejših formul do najnovejših in najdražjih modelov. Prav tako si bomo ogledali v muzeju razstavljene Ferrarijeve dirkalnike, razne avtomobilske dele  in motorje, različne pokale, slike ter trofeje in drugo. Nato se bomo z avtobusom popeljali po tovarni FERRARI in si v spremstvu vodičev ogledali proizvodnjo.

Polni vtisov bomo nadaljevali z vožnjo mimo Bologne v mesto Imola, kjer bomo obiskali tamkajšnje svetovno znano dirkališče Autodromo Enzo e Dino Ferrari. Dirkališče je najbolj znano po dirkah Formule ena. Prvo dirko je to znamenito dirkališče gostilo leta 1980, ko se je na njem odvijala dirka za Veliko nagrado Italije. Na dirkališču so nato v obdobju med leti 1981 in 2006 redno potekale dirke za Veliko nagrado San Marina. Z dirko za Veliko nagrado Emilije – Romanje leta 2020 se je Formula ena po štirinajstih letih zopet vrnila v Imolo. Po prihodu v Imolo se bomo po opravljenih uvodnih formalnostih z našim avtobusom in pod strokovnim vodstvom vodiča popeljali po sami dirkalni stezi in se med vožnjo občasno ustavili in si ogledali nekatera zanimiva mesta na oz. ob progi, nakar si bomo ogledali še preostali del dirkališča.

Sledilo bo slovo od Imole in vožnja mimo Bologne, Padove, Benetk in Ljubljane proti Mariboru, kamor bomo prispeli v poznih večernih urah.

Cena strokovne ekskurzije s subvencijo višje strokovne šole:

 • 165 EUR/osebo pri najmanj 20 potnikih,
 • 110 EUR/osebo pri najmanj 30 potnikih,
 • 80 EUR/osebo pri najmanj 40 potnikih.

Cena strokovne ekskurzije vključuje:

Doplačila – ob prijavi:

 • enoposteljna soba: 35 EUR.

Stroški odpovedi:

 • 30 dni pred odhodom: 10% cene aranžmaja (min. 15 EUR),
 • 29–22 dni pred odhodom: 20% cene aranžmaja,
 • 21–15 dni pred odhodom: 30% cene aranžmaja,
 • 14–8 dni pred odhodom: 50% cene aranžmaja,
 • 7–3 dni pred odhodom: 80% cene aranžmaja,
 • 2-0 dni pred odhodom: 100% cene aranžmaja.
 • stroški odpovedi v višini 100% vrednosti aranžmaja se obračunajo tudi v primeru, če se potnik ne pojavi pravočasno na mestu odhoda ali v nastanitvenem objektu (no show), ali odpove aranžma oz. prekine potovanje že po njegovem začetku, končno pa tudi v primerih, ko je za njegovo potovanje kupljena vozovnica prevoznika, ki zanjo obračunava 100% stroške odpovedi ne glede na datum odpovedi. V primeru odpovedi se v vrednost aranžmaja v nobenem primeru ne vštevajo prijavnina in stroški zavarovanja odpovedi potovanja.

Zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini si uredite sami pri kateri izmed zdravstvenih zavarovalnic.

Za potovanje je obvezen veljavni osebni dokument: osebna izkaznica ali potni list!
Priporočamo, da si pravočasno uredite Evropsko kartica zavarovanja (brezplačno na ZZZS) – krije urgentne primere v javnih zdravstvenih ustanovah.

Splošni pogoji.